^ Sus

EXCURSIE METEORA

 

METEORA, impresionant Ansamblu Monahal Ortodox, al doilea dupa cel de pe Muntele Athos, se afla in centrul Greciei, in apropierea orasului Kalambaka si a Muntilor Pind, in partea de nord-vest a Campiei Thesaliei.

 

Meteora inseamna in limba greaca “suspendat in aer”, descriere inspirata a asezamintelor monahale construite pe varfuri de stanci aproape netede cu inaltimi de pana la 4000m rezultate in urma eroziunii masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei.
Construite in Evul mediu si in perioada ocuparii Greciei de catre Imperiul Otoman, intre anii 1453-1829, Centrul Monastic Meteora numara in prezent 24 de manastiri, unele dintre ele ajunse ruine: Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie sau Sfantul Nicolae Padova, cinci dintre ele sunt inca functionale si foarte bine conservate: Marele Meteor,Varlaam ,Sfanta Treime, Russanou si Sfantul stefan, 4 dintre manastiri fiind manastiri de calugari si o manastire locuita de maici.
Pe platoul celei mai inalte stanci din ansamblul de roci de la Meteora, la altitudinea de 613m se afla Matele Meteor, manastire cu hramul Schimbarea la fata, este superlativul manastirilor din ansamblul Meteora. Cea mai frumoasa si cea mai mare dintre manastiri, locuita de pina la 300 de monahi si eremiti in secolele XVI-XVIII, Manastirea Meteor a fost construita de Sfantul Atanasie Meteoritul ca o mica sihastrie la inceput si transformata in jurul anului 1344 de Ioasaf si Simeon in impunatoarea constructie pe care o putem admira astazi. Frumoasa fresca interioara care se poate admita pe peretii manastirii apartine scolii cretane din secolul al XVI-lea. Accesul in manastire se face in prezent pe un lung sir de scari sapate in stanca intrerupte din loc in loc de mici tuneluri. Unul din caturile manastirii adaposteste un muzeu in care se pot admira obiecte de cult si haine bisericesti iar intr-una dintre din curtile interioare se poate admira inca un afet de tun.
Meteora poate fi vizitata in orice perioada a anului dar cea mai inspirata perioada este din Mai pana in Octombrie cand vremea este buna si panorama se poate admira in toata splendoarea ei.

Tarife transport 25euro/pers.

 

niko1

niko2

niko3